×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 995

2018. december 15., szombat - Valér

Kendermagos csoki a boltban?

Számos kérdést vet fel az a szójás, kakaós energiaszelet, amelyet egy budapesti CBA-ban találtunk. A termék ugyanis nemcsak a csomagolásával hívja fel magára a figyelmet, hanem valóban kenderszármazékot tartalmaz. A Pénzcentrum utánajárt, hogy lehet ez.

Fontosnak tartják már az elején kiemelni, hogy senki sem fog betépni (higgyétek el, kipróbálták) az egyébként legálisan árusítható szójás szelettől; és bár a CBA-ban találták, minden bizonnyal más kiskereskedőknél, akár nemzetközi láncoknál is megtalálható a termék.

Egy budapesti CBA-ban vették 169 forintért az alábbi galériában látható, "combo cannabis" fantázianevet viselő szójás kakaós energiaszeletet. Ahogy a bolti árcédulán, úgy a blokkon, sőt a csomagolás mintázatán (cannabis levelek) is egyértelmű utalás van arra, hogy a szelet kenderszármazékot tartalmaz. Ezt a csomagoláson feltüntetett összetevők is igazolják, amely szerint a termékben 6% kendermag van.


"Hazánk területén közel 9 ezer éve termesztenek - főként rostjáért, tehát nem táplálkozási céllal - kendert. Jelenleg a termesztését a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet szabályozza csakúgy, mint az ipari és az étkezési mák termesztését is" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

A rendelet többek között rögzíti, hogy szabadföldön, valamint fedett termesztő berendezésben kizárólag alacsony THC (tetrahidro-cannabinol: egyes fajtákra jellemző pszichoaktív hatóanyag) tartalmú kender termeszthető. Alacsony THC tartalmú rost- és magkenderfajtának pedig az minősül, amelynek szabad THC tartalma, a növény meghatározott részeiben és érettségi állapottól függetlenül sem éri el a 0,2 százalékot. Amelyik növénynek 0,2 százalék felett van a THC tartalma, azt viszont tilos termeszteni. A legális és a tiltott növényeket a NÉBIH a Nemzeti Fajtajegyzékben, az Európai Bizottság pedig a Közösségi Fajtajegyzékben rögzíti.

Fontos azt is tudni, hogy ezeknél a növényeknél a THC elsősorban a nőivarú növények virágjában található, illetve a virágot körülvevő leveleken. A kender magjából például étolajat is gyártanak, amely teljesen THC-mentes. Hasonlóképpen a mák magja sem tartalmaz alkaloidokat (például morfint), a mák növény is szabadon, de szigorúan ellenőrzötten termeszthető és a növénynek csak egy része (a gubó) tartalmaz kábító hatású anyagot.

Összefoglalva, a Cannabis megnevezés, illetve a kendermag tartalom önmagában még nem jelenti azt, hogy kábítószer hatású anyagot vagy összetevőt tartalmaz a kender-kivonattal dúsított termék, főként ha THC-mentessége garantált. Tehát a CBA-ban vásárolt termék is maximum erkölcsi aggályokat vethet fel egyesekben.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyébként létrehozott egy, az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeket tartalmazó listát. A listára valamennyi olyan növény felkerült, amely étrend-kiegészítőben történő alkalmazásának, alkalmazhatóságának kérdése felmerült, de élelmiszerként (tekintettel arra, hogy az étrend-kiegészítő, élelmiszer) történő használata veszélyes lehet. Ebben a listában megtalálhatóak a kender növény egyes részei (hajtás, levél, virág) a kannabionid hatóanyaguk miatt, viszont ezek között a kender magja nem szerepel.


(Forrás: Pénzcentrum.hu)

 

  • 1
  • 2
  • 3