Nyomtatás

A kakaó csodálatos hatásai

1064

Nagy utat tett meg a kakaó az emberi történelemben a bűnös élvezetnek számító csokoládé alapanyagáig onnantól, hogy eleinte univerzális gyógyírként tekintettek rá. Valójában azonban a kakaó ma is hasznos lehet egészségünk megőrzése szempontjából, amennyiben megfelelő formában fogyasztjuk.

A közép-amerikai aztékok eredetileg italösszetevőként fogyasztották a kakaót. Mind kulturális, mind orvoslási szempontból nagy jelentőséget tulajdonítottak neki, lényegében egyfajta csodaszerként használták számos testi tünet esetén, kezdve a láztól és hasmenéstől a kimerültségen és fájdalmon át egészen a fogszuvasodás kezeléséig. Mint azt Liam Corr, a brit Huddersfieldi Egyetem kutatója írja a The Conversation oldalán megjelent cikkében, az aztékok vélhetően azért tekintettek isteni elixírként a kakaóra, mert úgy tartották, hogy az Ketzalkóatl, a szél és a bölcsesség istenének ajándéka. Később Carl Linnaeus svéd botanikus alighanem ezért is nevezte el a növényt Theobroma cacaónak. Görögül a "theos" szó jelentése isten, míg a "broma" szó jelentése étel, azaz összetéve: az istenek eledele.

Persze napjainkra nagyban átalakult a kakaót övező tudományos vélekedés, így immár sokkal inkább a kakaóban természetesen nagy mennyiségben előforduló polifenoloknak tulajdonítjuk a vélhető előnyös egészségügyi hatásokat. A polifenolok olyan antioxidáns összetevők a gyümölcsökben és zöldségekben, amelyek védelmet nyújtanak szervezetünk számára a szabadgyökök káros hatásaival, ezáltal számos különböző megbetegedéssel szemben. Talán a kakaó nem az az univerzális gyógyír, mint ahogy egykor hitték róla, ezzel együtt viszont azért jóval több és hasznosabb egyszerű élvezeti cikknél.

A teljes cikk: A kakaó csodálatos hatásai

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből