Nyomtatás

Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné

2020-11-18 1068

A Sweetic csokoládémestere, Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya praliné megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Ez az év azért is nagyon izgalmas a magyar kézműves csokoládé manufaktúra számára, mert megnyitották első budapesti üzletüket, a Sweetic Budát, ami egy csokoládé bár és egy specialty kávézó harmonikus házassága.

Különleges elismerésekben részesült nemrég a szigetszentmiklósi Sweetic csokoládé manufaktúra pralinéja. A Zala Judit által megálmodott tökmag-áfonya bonbon megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. A fényesen csillogó bonbon belsejében kétféle töltelék található. A frissítő, kicsit édesebb áfonya nagyon jól harmonizál a remek minőségű tökmagkrémből készült réteghez, s mindezt, az ízvilághoz passzoló leheletvékony étcsokiburokba töltötték. A bonbon felületének játékos zöld, csodásan csillogó díszítése is az ízvilágot idézi.

A nemzetközi gasztronómiai versenyeken a Sweetic két további alkotása is sikerrel járt: a Great Taste Awards-on egy aranycsillagot kapott a tejcsokoládé burokba töltött pekánpraliné ropogós mogyorókrokanttal. Az Academy of Chocolate Awards pedig különdíjjal ismerte el a CS 4970 fantázianevű, Camino Steve tiszteletére készült pralinét. Utóbbi az általa megmászott hegyekre emlékeztető formát kapott Zala Judit kezei által. A fehéren megjelenő fekete pöttyök és arany díszítés pedig a bonbon belsejében található csodás tonkababos sárgabarack betétet jelképezi. Ehhez adtak még egy kis ropogós mogyorópraliné réteget, és mindezt tejcsokoládéba rejtették el.

Persze nem idén hallunk először a Sweeticről: az elmúlt 6 évben, 3 különféle világversenyről összesen 30 díjjal tértek haza. Tavaly pedig a világ élvonalbeli csokoládékészítői közé kerültek be azzal, hogy Zala Judit pirosgyümölcs-ibolya-pisztácia venezuelai étcsokoládéburokba megálmodott kombinációja három aranycsillagot nyert a Great Taste Awards-on. Magyar praliné ilyen elismerésben korábban még soha nem részesült, 2019-ben pedig ebben a kategóriában egyedül a Sweetic kapta meg ezt az elismerést, így világbajnokok lettek.

A világ legnagyobbnak és legszigorúbbnak tartott ételkóstoló megmérettetésének, a Great Taste Awards-nak a szakmai zsűrije a gasztronómia területén jeleskedő 400 független szakértőből: neves gasztrokritikusokból, Michelin csillaggal kitüntetett szakácsokból, patinás áruházak (Harrods, Selfridges, Harvey Nicols, Fortnum&Mason, Whole Food Market) beszerzési igazgatóiból áll össze, akik mintegy 12 777 termékmintát kóstoltak meg február-július között. A kóstolás folyamata több mint ezer órát vett igénybe. A tárgyilagosság érdekében az értékelés „vakkóstolással" történt, s ennek során csak a csomagolás nélküli termékek ízösszetételét, a termékben fellelhető ízjegyek harmóniáját, az élelmiszer küllemét vizsgálták. Ezt a megmérettetést már 20 éve a gasztronómiai Oscar-díjaként tartják számon, ahol különféle termékkategóriában nevezhetnek a pályázók.

Megnyitott a Sweetic Buda

2020 novemberétől Budapesten is elérhetőek a Sweetic világhírű pralinéi. A csokoládé manufaktúra márkaboltja egyben egy speciality kávézó is, amely a Cafe Marcello-val való fúzió hatására jött létre.

„A díjaink miatt nagy figyelmet kaptunk az elmúlt években, így sokszor kaptuk meg a kérdést, hogy Budapesten miért nem elérhetőek még a termékeink teljes választékban. Nagyon szerettük volna, hogy legyen egy hely, ahol mindent egy helyen megtalálnak ami hozzánk kapcsolódik. Ez az álmunk most valóra vált, ráadásul Budapest egyik legszebb részén, a Frankel Leo út 12. alatt. Jelenleg több mint 100 féle csokoládé vásárolható meg az üzletben, beleértve az összes eddigi díjnyertes bonbonunkat, cake-popunkat, drazsénkat, forró csokoládénkat és krémes karamellánkat is” – mondta Zala Judit csokoládémester.

A „csokoládé bár” mellett a Sweetic Buda a különleges kávéélményről is szól, ami az üzletbe lépve mindenki számáról azonnal kiderül a középen található szemet gyönyörködtető különleges kávépörkölő gépről és a semmivel se összetéveszthető illatról. A fővárosban egyedül itt kóstolhatunk helyben pörkölt El Salvadorból származó kávékülönlegességet, ami ráadásul fair trade termék, melynek beszerzése során külön gondot fordítottak arra, hogy közvetlenül a termelőktől érkezzenek a kávészemek.

A Sweetic megjelenésével Buda legkiemelkedőbb minőségű bonbon-csokoládé és kávé boltja nyílt meg a második kerületben, ami méltó módon illeszkedik a Frankel Leo út egyre igényesebb kínálatába, mely jövőre már az új Margit kulturális negyed egyik legmeghatározóbb utcája lesz.

(Csokoládé Világ)

Csokoládé Világ

Kiváncsi, mit írnak a versenytársakról? Elsőként olvasná a szakmájával kapcsolatos információkat? Kulcsemberekre, projektekre, konkurensekre figyelne? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből